Bertil Pettersson

Är född 1932 i Gamla stan i Stockholm och är en ganska udda författare, svår att placera i fack. Vill du veta mer: läs den självbiogafiska "Om allting, bland annat"(utgiven 1997).

Debut 1958 med diktsamlingen Utkast. Publicering hittills ca 45 böcker, mest poesi men också prosa och prosadikter. 1959-63 gav BP ut tre diktsamlingar under pseudonymen Margaretha Malm.

Ett författarskap som ofta pendlar mellan ytterligheter - å ena sidan en varm, enkel men för den skull inte okomplicerad kärlekslyrik och å andra sidan en absurdistisk dikt, ibland i prosaform.

I radioprogram som Blå Tummen och liknande introducerade BP tillsammans med Lasse O'Månsson den absurda, svarta humorn i vårt land (Sverige).

Sedan många år tillbaka arbetar BP gärna "tvärkulturellt", dvs tillsammans med musiker, bildkonstnärer etc. och har också skapat egna, mycket annorlunda ord/bild-utställningar och installationer.

Den uppmärksammade dokumentären om senildemens, Så är det bara, utkom 1989. Om Förbjuden ingång (1995) skrev Bibliotekstjänst bl a att den "innehåller ordknappa prosadikter. Bertil Pettersson förmedlar skarpa iakttagelser av och överraskande synpunkter på mer eller mindre sällsamma företeelser här hemma eller ute i världen, på jordklotet eller i de högre luftlagren, i drömmen eller verkligheten. De galghumoristiska, självironiska, ömsinta, osentimentala texterna präglas av en påtaglig skrivarglädje. Bertil Pettersson bjuder oss meningsfull underhållning på hög nivå."

De korta, komprimerade historierna i Enman , fick Sydsvenska Dagbladets kritiker att utbrista: "Bertil Pettersson är ett absurdistiskt geni!"

Du kan läsa mer om Bertil Petterssons författarskap i bl a:

Sören Fallberg: 9 diktare (R&S 1970)
Lennart Frick: Läsvärt (Fripress 1978)
Sören Fallberg: 25 porträtt (R&S 1978)
Matts Rying: Tungomål. Samtal med diktare (R&S 1978)